Från en annan vinkel

 
Nu börjar allt vara på plats .... och oj vad jag har väntat.
Igår kopplades vattnet och diskmaskinen och lyckan kändes total ... hatar nämligen att diska för hand.
 
 
 
 
Försökte med denna budget köks renovering att få en lite annan stämning i vårt kök .... och nu har jag den ... kallar den HILLITTY KAAOS.
Tre överskåp fick ge plats för dessa öppna hyllor. Är såååå nöjd att jag har riktigt svårt att med ord uttrycka mej.

 
 
På de öppna hyllorna har vi nu valt att ha de kärl som används alla dagar. Lite för att undvika de värsta dammsamlarna. Nå på den översta hyllan finns nog lite av den saken ... men hyllan är så högt så ingen borde se dammet ;)
Köket har nu små lampor lite här och där ... så man enkelt kan välja mellan olika stämnings belysningar.
Och kökskranen nr 2 ... vinlådan jag fick som födelsedagspresent .... har hittat sin egna fina plats.
 
 
 
Jag är tillbaka i mitt element ... mitt kök ... och bara det gäller att fixa i köket så jo ... då kan barnen och gubben önska sej nästan vad som helst igen.
Och nu kära läsare ska vi börja fixa lite mat, bak och recept till bloggen igen.
Oj vad kul det ska bli.
(Den sista bilden tog jag för jag måste ha en bild till fotokursen ... "Skapa några självporträtt av dig själv som visar intressanta sidor av dig själv och det du uppskattar". Och då blir resultatet en bild på mej själv i köket)

 

TidsfördrivVet jag inte riktigt vad jag ska göra ... lite så där rätt rastlös ... så brukar det sluta med att jag går omkring här hemma med en kopp te i min hand. Kaffe skulle inte heller var någon dum idé ... men dricker jag kaffe efter typ klockan fem så ligger jag och rullar mej i sängen halva natten ... och det ni är inte något jätte hejsan.

Och vilka massa olika sorter/smaker av te det finns idag  ... men min favorit just nu är nog en gammal klassiker ... Earl Grey  ... så heter den ju.

På riktigt

 
 
Vi lämnade middagsbordet som en liten bomb på lördagen ... var ju lite illa tvungna i och med att vi kl 20.00 skulle infinna oss på en helt annan adressen där vi skulle bli serverade efterrätten.
 
Och vad glad man blir när man på småtimmarna smyger hem och ser att våra ... annars lätt lata (som tonåringar brukar vara) ungdomar .... dukat undan och till och med diskat. Vi lever ju ännu utan diskmaskin och utan vatten i köket så det är ganska bökigt att diska. Så att få en sådan överraskning och hjälp är väldigt uppskattat.
 
Lite fundersam blir man nog ... finns det någon baktanke???? Hmmmmm????
 
 

En riktigt höjdarfest!

 
 
Först ett mega tack till arrangörerna  och så ett mega tack för alla super god rätter och drycker vi fått smaka.
Och så ännu ett tack för att jag fick låna en cykel längs med vägen (min fick nämligen punktering i ett tidigt skede av kvällen)
 
Gårdagen var helt enormt kul  ... kul att träffa både gamla och nya vänner.
 
Hade det riktigt, riktigt gott på gårdagens cykelmiddag  ... matstafett, stafettmiddag, safari dinner ... ja kalla detta koncept vad du vill men detta är absolut ett av det fiffigare sociala grej man kommit på.
 
Och jo har idag lite träningsvärk i mina ben och lite tung i huvudet av den "spända cykelhjälmen"
 

Färdig

 
 
Nu är allt klart inför kvällens okända middags gäster. Både silvret och cykelhjälmen är polerade. Vi är redo.
 
Det här hör ni ska bli kul ... cykelmiddagen. Inte ens det dåliga vädret får en på dåligt humör.
 
 
 
 
 
Valde en linneduk och vita tyg servetter... igen en enkel och klassisk dukning i Villa Alén.
 

 
 
Tenn passar så himla bra i det nya köket. Så ljusstakarna som även står på bordet till vardags fick bli kvar.
 
 
 
 
Och den fina tenn skålen fick även den stå kvar. Dagen till ära fylld med kärlek ;)
En av mina favorit perenn.... just på grund av att det är så enkelt att springa ut i trädgården och ta in några blommor ... och vips så blir det fint.
 
Ha det gott så ses vi imorgon.
 
KRAMAR
 
 

Hallo

 

 

Idag blir det bara ett snabbt hej via paddan.

Har storhandlat, små städat och fixat grytan inför morgondagens cykelmiddag. Och nu njuter jag av musik och ögon mat ;)

 

Tittar du in i morgon så bjuds det på pix från dukningen och sen på söndag blir det bilder från själva cykelturen. Kanske bilder från rutten, husen, dukningar, maten, människorna ... ja hela köret. Ja bara jag kommer ihåg att ta fram kameran.


 

Nu loggar jag ut, öppnar en kall öl och fortsätter med fredagsmyset.

 

 

 

Brus ... men jag är lycklig

 
 
 
Bara några minuter kvar var det av lite dagsljus ... så hastigt fram med kamera ... en snabb titt i den lilla skärmen ... och ett snabbt beslut att OK.
 
Och nu när jag lite senare ska kolla bilderna och blogga om vitrinskåpet som hittat till köket kan jag bara konstatera att jag ... två minuters fotografen ... borde stanna upp och lite noggrannare kolla kamerans inställning och inte bara knäppa av. Här har vi resultatet ... brusiga bilder.
 
Skärpning Bella!
 
 
 
 
Men jag är ändå lycklig.
 
Lycklig över vitrinskåpet ... som för övrigt annars har fungerat som lille Veras klädskåp. Nu har vi lite bättre koll på porslinet... lite mera utrymme .... vilket även gör att det är så mycket enklare att använda dem till vardags.
 
Alla dessa ...  c15 år ... som vi bott här har kökshanddukarna alltid funnit i Villes sovrum ... långt, långt in i ett av skåpen. Nu har dom äntligen flyttat till köket ... alltså kökshanddukarna ... där dom hör hemma.
 
Tänk vad små saker kan göra en lycklig ... idag är det att enkelt kunna ta fram en kökshandduk när jag bakar semlor. Jo idag kom jag ihåg att sätta i jästen så idag har vi nu kunnat mumsa i oss varmt, färskt bröd till vårt kvällsmål.
 
Det är de små saken som gör en lycklig ... eller hur :)
 
 
KRAMAR
 
 
(Lycklig och lycklig ... alltid något som grämer eller hur  ;)
Var skall jag hitta ett kiva, snyggt och förmånligt klädskåp till Vera ... nu då jag snott hennes till köket ????)
 

Att göra det bästa

 
 
Nu är det nog bara att göra det bästa av vad man har ... och då tänker jag på köksskivan som ännu saknas och på kommande cykelmiddag.
 
Nu är det bara att se till att duka fint, ha god mat och vara en exemplarisk värdinna så kanske dom inte ens märker allt som ännu är oklart.
 
På tal om saknas. Ställde igång med att baka ciabatta och sen när degen jäst färdigt så ser jag att jag helt glömt bort att sätta i jäst. Så för att få ett gott kvällsmål så blev det istället att ställa till med att steka amerikanska pannkakor ... och vips så var barnen i Villa Alén helt super nöjda över att bördet ... ja blev som det blev (slutade med att degen kastades i roskis).
 
Och vad jag ska göra med dessa papperlappar på bilden så får ni se på lördag ... då jag planerat att ta lite bilder på middags dukningen.
 

Mitt kök ... igen

 
 
Hallo i stugan. Hur är läget, hur har ni det?
 
Och hej ... massa tack för de trevliga kommentarerna gällande mitt nya kök ... mitt och mitt ... det är ju nog hela familjen Aléns ;)
 
Tisdagskvällen har gått åt till att sy gardiner och se till få upp gardinstängerna. Det var ju en budget renovering så vi har samma gardinstänger ... bara lite upptvättade. Skönt på något vis att använda sej av det man haft så behöver man inte fundera över hurdana man ska ha ... det finns ju så massa olika system och stänger att välja mellan.
 

 
 
Drömmer om gardiner i ett fint linnetyg ... men det får bli sen ... nu hade jag metervis av detta vita tyg så nu får dom duga tills jag verkligen hittar det jag vill ha. Till de två andra fönstren här i köket har jag tänkt mej hissgardiner ... så nu börjar jakten efter snygga hissgardiner i linne och som man sen kan köpa samma tyg metervis.
 
Har du något tips om var jag skall börja söka?

FINT

 
En fin SOCKERKAKA
 
150g smält smör
3 ägg
2½ dl socker
3½dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Vispa äggen och sockret poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i ägg-socker blandningen. Tillsätt till sist det smälta smöret. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i 175 grader i c 45 minuter.
 
 
 
 
Alltså helt ljuvligt att igen kunna baka i skapliga förhållanden.  Igår veva jag ihop till en fin sandkaka i mitt nya fina kök och det kändes fint. 
 
Vi behöll som sagt köksskåpen ... lite böka om med deras placering.
 
Annars så är  ...
taket målat
ny fläkt
nya tapeter
nytt golv
nya lister runt fönster (fönsterbrädet fick ryka)
nya golvlister
ny köksskiva (idag kom den saknade delen men tyvärr var den skadad :( så den kan vi inte använda)
 
Och så har vi ännu flyttat ett gammalt kärlskåp från Veras rum (hon hade det som klädskåp) till köket.
 
Nya lite mindre saker som fanns på inköpslistan ...
en spegel
nya små lampor
ett par öppna hyllor (då tre stycken väggskåp fick ryka)
 

 
 
En ganska råddig förklaring ... men som sagt bara jag hinner ska jag ta några bilder så ni får själv se slutresultatet .. och sedan tycka till.
 
Nu ska här fixas kvällsmål ... i den nya fina köket.
 
 
Ha en skön måndagskväll 
 
 
Och så ännu till sist en liten påminnelse till er andra som storgillar Downton Abbey  .. imorgon kl 21 börjar säsong 4 på YLE 1.
 


Töserna

 
 
Här har vi töserna ... fredagens huvudpersoner.
TACK för ett trevligt kalas.
 
 
Som ni ser så blir det inte så mycket tid för bilder och blogg. Allt tid tillbringas nu i köket ... tvättar skåp, fyller skåp och plockar på saker lite hit och dit.
 
Men ni som följer mej på Instagram har redan fått en liten sneak peak på köket.
En del till nya köksskivan saknas och kommer hoppeligen nu i början av veckan. Sen kan vi äntligen koppla tillbaka vattnet och den efterlängtade diskmaskinen ... jag hatar nämligen att diska.
 
Hyllor och skåp är på plats ... och bara allt är klart så ska jag ta lite bilder från kökets alla vinklar och lägga upp dem här så ni får se. Jag är helt skit nöjd med det nya utseende i vårt kök. Det är ju en budget renovering .. och oj vad mycket man kan göra med en liten budget.
 
Nu fönstertvätt och sen kaffe och sockerkaka Jag kunde inte hålla mej och var tvungen att baka... testa stämningen, flytet i köket ... och det fungerar helt perfekt :)
 
 

En gryta

 
 
Hon önskade sej något praktiskt ... som man sen kan ta med sej när man flyttar till en egen mysig lya. Och vi ville ge henne en present som även blir ett minne.
 

 
 
Den söta pinfärska adertonåringen är riktigt duktig i köket så vår present kommer hon nog säkert att ha mycket nytta av ... och säkert också mycket kul. För vad är inte roligare än att samla ett helt gäng härliga typer runt köksbordet och bjuda på mat ... från en snygg gryta.
 

 
 
Nu ska vi klä upp oss lite och börja söka oss på kalas.
Det är inte bara Lina 18 år vi ska fira utan idag ska vi även sjunga för söta Elin 9 år.
 
Kameran hänger med så jag ska se till att få en bra bild på dagens töser vi firar.
 
Ha det gott så ses vi kanske senare.
 

Home EditionPå eftermiddagen anlände Extreme Home makeover gänget ... gänget och gänget ... detta gäng består av en genom snäll kusin från "Kongo".
När jag kommer hem så var redan allt kaklat. Och vilken skillnad mot de gula kaklen vi hade innan.

 
 
 
 
Här går det undan ... me like :)
Är man van och kan sin sak så behöver man inte ens ett tapetseringsbord utan man fixar det liksom som på bilden.
Är också sååå nöjd med tapeten nu när jag ser den live.
Vet ni vad ... det här kommer att bli helt as bra ... det här nya köket.
 

Och idag ...

 
 
... har jag rymt från jobbet ... kompenserar med att inleda morgondagen klockan sju istället för åtta ;) ... och besökt Ikea ... igen :)
Hade en inköpslista som innehöll lite hyllor och en lampa ... inget annat skulle köpas ...  men som vanligt så kom det med lite annat också.
 

 
 
Bland annat 1 meter tyg till våra köks stolar. Alltså helt otroligt att man för bara 7 euro och 75 cent får nytt, ganska tjockt tyg till alla stolar.
Att klä om våra matsolar är hur enkelt som helst ... liksom bara att skjuta fast.
 
 
 
 
Och fint blev det ... är nöjd ... och hoppas nu att tyget ska passa tapeten och golvet jag valt till köket.
 
Snart vet vi. Imorgon börjar det hända ... höstlovet blir det verkligen en Extreme Home Kitchen  Makeover.
 
Hemleverans av allt .... tapeterna, golvet och kakel. Och det bästa ... firman varifrån vi inhandlat allt levererar också en kille som ser till att allt kommer på plats ;)
 

 
 
Och till slut en dagens.
 

Nu ....

... dricker jag årets första vinglögg, gnider i köket ... försöker få den gamla diskhon att glänsa som ny ... och lyssnar på det här ...
 
 


 
och ...
 
 


 
 och 
 
Kanske inte de rivigaste städlåtarna men helt ypperliga till god varm glögg ;)
 
 
KRAM
 

?

 

Clementin

Utseende: Orangefärgat skal som är något tjockare än på en satsuma. Nästan alltid kärnfri.
Smak: Söt och uppfriskande.
 

Satsumas

Utseende: Orange, men har ofta gröna skiftningar i skalet (är dock mogen trots detta). Tunnare skal än hos clementinen. Är nästan alltid kärnfri.
Smak: Mild, sötsyrlig. Syrligare än clementinen
 

Mandarin

Utseende: Gul till blekt orange. Relativt tunt skal. Mycket kärnor.
Smak: Påminner mycket om clementin men är något sötare.
 
 
 
Jag har liksom lite svårt med att skilja mellan alla dessa små gula säsongs frukter.
... och inte får jag mycket hjälp av ovanstående text heller (hittad på nätet).
 
Har du kolla på de här runda "solarna" ... ätbara tennisbollarna ... som är fulla med c-vitaminer?
 
Nå egentligen är det sak samma vad dom heter ... vi äter ändå dessa gula godheter i minut och parti.
 
 
 

No niin! Ny rillataan!

Allt ska testas på min nya morsdagspresent. Jo jag fick en muurikka ... precis vad jag hade önskat. Frågan idag är HUR HAR VI KLARAT O...